Lagaako

Aurinkomaa Wikistä

"Lagaako?"

Minecraft voi olla vaativa peli vanhemmille koneille näennäisen alkeellisista grafiikoistaan huolimatta. Väärät asetukset, java versiot tai ajurit voivat aiheuttaa hidastelua, nykimistä tai muuta pätkimistä - erityisesti Aurinkomaa, jossa lähtökohtana on tarjota pelaajille - joilla on riittävän kelvolliset tietokoneet - hyvät palvelinasetukset miellyttävään pelikokemukseen. Aurinkomaassa on palvelimen puolelta mm. maksimi näköetäisyys ja pelaajien piirtoetäisyys on asetettu chunkkien piirtorajaan asti, mobit ja entityt piirtyvät default asetuksia pidemmälle, jne.

Mitä on "lagi"?

Alunperin lagilla on tarkoitettu verkkoviivettä, joka syntyy kun asiakasohjelma yhdistää huonon verkkoyhteyden yli palvelimelle ja odottaa vastausta palvelimelta. Verkkoviive voi aiheuttaa pienen (tai suuren) tauon pelissä palvelimen vastausta odotellessa.

Nykyään monet kuitenkin käyttävät lagia melko yleisenä termina aina kun tapahtuu jotakin, mikä saa aikaan pätkimistä, odottelua tai muuta nykimistä.

Syitä tähän voi olla monia. Pätkiminen voi johtua verkkoviiveestä, suuresta palvelinkuormasta tai ongelmista pelaajan tietokoneella (huonot ajurit, vanha java versio, vanha launcher versio, avoimia ohjelmia taustalla, TeamSpeak/Skype, käynnissä olevia latauksia, väärät asetukset laitteistoon nähden jne).

Käymme alla läpi muutamia vinkkejä, jotka saattavat auttaa tai ainakin helpottaa tilannetta.

Yleisimmin vika on käyttäjässä

On hyvin harvinaista, että ongelmat johtuvat Aurinkomaasta tai Aurinkomaan palvelinkoneen verkosta. Palvelinkone on ylimitoitettu Aurinkomaan tarpeisiin ja sijaitsee euroopan suurimman palveluntarjoajan konehallissa pohjois-Ranskassa, joka on suoraan yhteydessä euroopan runkoverkkoon. Ping ajat ovat huonollakin kupariyhteydellä palvelinkoneelle n. 50 ms luokkaa jos Suomen verkossa ei ole ongelmia. Minecraftin kaltaisessa pelissä 50 ms ping aika on täysin riittävä sulavaan pelikokemukseen.

Lagaa, mitä teen?

Alkulagi

Kun liityt palvelimelle palvelin voi tuntua "lagaavan", koska chunkit vielä latautuvat koneellesi. Tämän pitäisi loppua noin minuutin kuluttua.

Päivitä Java

Jos olet Windows koneella etkä ole teknisesti taitava, niin voit käyttää myös Mojangin uutta launcheria joka automaattisesti sisältää oman päivitetyn java-versionsa. Huomioi, että joudut lataamaan uuden launcherin Minecraftin sivuilta etkä välttämättä saa sitä vielä automaattisesti osana Minecraft päivityksiä:

https://launcher.mojang.com/download/MinecraftInstaller.msi

Asenna Optifine

Optifine on Minecraftin optimointi modi jonka käyttämistä Aurinkomaa suosittelee. Optifinen käyttäminen saattaa parantaa suorituskykyä huomattavasti.

Asennusohjeet löytyvät Optifinen sivuilta:

http://www.minecraftforum.net/forums/mapping-and-modding/minecraft-mods/1272953-1-8-1-optifine-hd-c7-fps-boost-hd-textures-aa-af

Emme tarjoa tarkempia asennusohjeita tässä wikissä, mutta se ei ole vaikeaa. Noudata yllä olevan linkin takaa löytyviä ohjeita. Huomioi, että tätä tapaa käytettäessä joudut itse päivittämään koneesi javan tarpeen mukaan.

Anna Minecraftille lisää muistia

Vakiomäärä muistia jonka Minecraft ottaa itselleen on 512 megatavua. Tämä määrä ei ole riittävä Aurinkomaata pelattaessa. Niissä rajoissa kuinka paljon tietokoneessasi on käytettävissä olevaa keskusmuistia suosittelen laittamaan Minecraftin käyttöön ainakin 1, mielellään 4 gigatavua muistia.

Vanilla launcher:thumb|link=File:Muistiamineen.jpg

  1. Käynnistä launcher ja valitse profiileista "Edit Profile".
  2. "Java Settings (Advanced) kohdan alta, laita ruksi kohtaan "JVM Arguments" ja lisää tämä teksti argumentiksi:
-Xmx1024M -Xms1024M
  1. Tallenna profiili ja käynnistä Minecraft. Muistin määrän pitäisi nyt aina olla 1 gigatavu (näet sen pelistä painamalla F3).

Jos tahdot laittaa Minecraftille enemmän muistia kuin yhden gigatavun niin muokkaa yllä olevia numeroita suuremmiksi. 2048 = 2 gigatavua, 4096 = 4 gigatavua, jne.

Älä kuitenkaan laita Minecraftin käyttöön enempää muistia kuin koneessasi on vapaana tai suorituskykysi kärsii!

Magic Launcher ja Optifine:

  1. Käynnistä Magic Launcher ja valitse "Setup".
  2. Valitse "Advanced" välilehtinen ja muokkaa "Memory" kohtaa:
1024
  1. Paina "OK" ja käynnistä Minecraft. Muistin määrän pitäisi nyt aina olla 1 gigatavu (näet sen pelistä painamalla F3).

Näköetäisyys

Näköetäisyyden ei tulisi olla asetettuna yli ~20, sillä palvelin ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan (Spigotin rajoituksista johtuen) enempää chunkkeja clienteille. Max näköetäisyys voi aiheuttaa toisinaan omituisia bugituksia.

Pehmeä valaistus

Pehmeä valaistus kannattaa laittaa minimille tai koneesta riippuen mahdollisesti kokonaan pois päältä (suosittelen käyttämään minimiä). Pehmeä valaistus on yleisesti ottaen asetus joka voi aiheuttaa kummallista hidastelua bugaavista näytönohjaimen ajureista yms johtuen vaikka tietokoneen näytönohjain olisi tehokas.

Resourcepack

Käytä ainoastaan Aurinkomaan omaa resourcepackia ja ota muut resourcepackit pois päältä pelatessasi Aurinkomaassa.

Salli VSync

Vertikaalinen synkronointi saattaa alentaa suorituskykyä. Laita se pois päältä.

Muut asetukset

Yleisimmät ongelmakohdat on mainittu yllä. Voit itse lisäksi kokeilla säätää eri grafiikka-asetuksia ja katsoa onko niillä pelikokemuksesi kannalta merkitystä.

Optifinen asetukset

  1. Mene "Videoasetukset" -> "Quality" valikkoon.
  2. Anisotropic Filtering: OFF
  3. Antialiasing: OFF

Lataukset ja taustaohjelmat

Sammuta tai suorita loppuun kaikki taustalla käynnissä olevat lataukset -> Windowsin päivitykset, Torrentit, sulje Steam, sulje Skype, sulje TeamSpeak, sulje webbiselaimet. Sulje kaikki auki olevat ohjelmat Minecraftia lukuunottamatta. Oikeasti.

Mokkula, WLAN tai muu langaton yhteys

Hanki kunnollinen langallinen kiinteä yhteys. Täysin riippumatta siitä mitä markkinointimiehet ja muut "asiantuntijat" saattavat puhua mokkulat ja muut langattomat ratkaisut ovat täysin alivertaisia lagisia paskoja kiinteisiin yhteyksiin nähden "viime vuosina tapahtuneista merkittävistä kehitysaskeleista" huolimatta.

Päivitä näytönohjaimesi ajurit

Päivityksissä saattaa tulla korjauksia yleisiin tai pelikohtaisiin ongelmiin. Ajurit kannattaa pitää ajantasalla.

Tarkista mitä näyttökorttia käytät

Jos sinulla on useampi näyttökortti samaan aikaan käytössä, kuten joissakin kannettavissa joihin on intergoitu kaksi eli intel hd grapchis ja geforce tai amd kortti(kaikissa ei ole). Tarkistuksen voi suorittaa pelissä painamalla "F3" ja kohdassa "Display" lukee ensimmäisellä rivillä käyttämäsi resoluutia ja toisella rivillä mitä näyttökorttia käytät jos siinä lukee inter hd graphics ja tiedät että koneessa on toinen näyttökortti (esim. geforce tai amd ). Voit vaihtaa minecraftin käyttämään toista näyttäkorttia alla olevan ohjeen mukaan:

Minecraft tulee integroituna oma javansa joka pitää erikseen määritellä niin mitä näyttäkorttia se käyttää. Geforcen näyttökortin saa päälle: Sulje minecraft ja käynnistä NVIDIAN ohjauspaneeli -> 3d asetusten hallinta -> muokkaa ohjelma kohtaisia asetuksia. Eli paina lisää laita C:\Program Files (x86)\Minecraft\runtime\jre-x64\1.8.0_25\bin\javaw.exe käyttämään ""Parannetun suorituskyvyn näyttökorttia".

Yllä oleva ohje koskee vain nvidia geforce kortteja, silloinkin vain jos tietokoneessasi on useampi kuin yksi näyttökortti. Jos koneessasi on vain yksi nvidian kortti tätä ei tarvitse tehdä. Jos sinulla on amd näyttökortin se pitää myös määritellä amd omasta ohjauspaneelista samalla periaatteella.

Lagaako edelleen?

Palvelimella on todennäköisesti väliaikaisia ongelmia tai jos lagi on päivästä toiseen jatkuvaa niin tarvitset todennäköisesti paremman tietokoneen ja/tai nettiyhteyden.

Yritä paikallistaa ongelman syy:

Matala FPS tarkoittaa aina, että asetuksesi ovat väärät tai tietokoneesi ei yksinkertaisesti ole riittävän tehokas pyörittämään Minecraftia Aurinkomaan suurilla renderöintietäisyyksillä.

Pingaa palvelinta. Jos ping on hyvin korkea, niin vikana on joko väliaikainen ongelma verkossa. Jos ongelma on jatkuva, niin vika on käyttämässäsi internetyhteydessä jossakin kohtaa reitillä jota pitkin yhteytesi kulkee pohjois-Ranskaan, jossa palvelinkone sijaitsee.

Muu selittämätön satunnainen nykiminen johtuu todennäköisesti Aurinkomaasta. Jatkuva nykiminen johtuu todennäköisesti vääristä asetuksista, ajureista, auki olevista ohjelmista, Minecraftin bugeista tai muista selittämättömistä syistä.

Toivottavasti tästä oppaasta oli sinulle apua.