Raha ja talous

Aurinkomaa Wikistä

Raha, kauppa ja talous ovat hyvin oleellisia käsitteitä, jotka kaikkien Aurinkomaassa pelaavien tulisi ymmärtää. Tähän artikkeliin on koottu näiden käsitteiden oleellisimmat seikat.

Raha

Fyysinen valuutta

Aurinkomaan raha on fyysistä valuuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä voi kantaa ympäriinsä, hävittää, pitää arkuissa ja heittää maahan. Valuuttana toimii ropo (r), joka voidaan jakaa sataan pienempään osaan, killinkiin (k). Se koostuu monenarvoisista kolikoista ja seteleistä, joita ovat 1, 10 ja 50 killingin ja 1, 10, 50, ja 100 rovon kolikot sekä 500 rovon seteli. Rahat painetaan Aurinkomaan Keskuspankin rahapajalla Nierassa fyysisistä materiaaleista, kun pankin hallinnollinen elin niin parhaaksi katsoo.

Rahaa säilytettäessä pelaajan repussa tai arkussa tulee pelaajan suojata itsensä / arkku mahdollisilta varkauksilta lukon ja muiden keinojen avulla, sillä varkaudet ovat yleisiä eikä niitä ole kielletty säännöissä. Varkaus on kuitenkin rikos, ja siitä voikin tehdä rikosilmoituksen, jolloin oikeuslaitos parhaansa mukaan tutkii varkaustapauksen ja suorittaa tarvittavat toimenpiteet.

Aurinkomaan rahat

Pankkitili

Pääartikkeli: Pankkitili

Rahaa voidaan säilyttää myös pankkitilillä, jolloin rahat eivät ole olemassa fyysisenä valuuttana vaan pelaajalla on pikemminkin vain todistus tietyn rahamäärän omistamisesta. Tilin voi avata missä tahansa pankin toimipisteessä. Pankkitilin omistaja saa todistukseksi pankkitilin omistamisesta tilikirjan, jonka avulla suoritetaan monet pankkitoiminnot, kuten nostot, talletukset ja tilisiirrot. Vastineeksi pankkitilin ylläpidosta pitää omistajan maksaa jokaisen toiminnon yhteydessä keskuspankille pieni maksu.

Kuten fyysistäkin valuuttaa, voi tilikirjoja ja sitä kautta tilillä olevaa rahaa varastaa. Tämän takia erityisesti tilikirjan sisältäessä suuria määriä rahaa tulee omistajan suojata se varkauksilta.

Rahaliikenteen helpottamiseksi voivat tilikirjan haltijat luoda sen avulla maksumääräyksiä, joita vastaan maksumääräyksen haltija voi nostaa määräyksessä mainitun määrän rahaa pankin toimipisteellä. Tällöin varkauden tai petoksen haittavaikutukset vähenevät huomattavasti.

Rahan hankinta

Rahaa voi Aurinkomaassa hankkia monin tavoin: tekemällä töitä, myymällä resursseja ja tuotteita, osallistumalla kilpailuihin ja monella muulla tavalla. Rahaa voi myös lainata eri tahoilta korkoa vastaan. Yleisin rahanhankintatapa on kuitenkin töiden teko. Työt vaihtelevat hyvin paljon; on vastuullisia ja helppoja, huono- ja hyväpalkkaisia sekä tarkoitukseltaan ja työnkuvaltaan erilaisia töitä. Vastuullisimmat työt ovat usein hyväpalkkaisimpia ja vaativimpia. Aloittelijoille parhaat työpaikat löytyvät usein maatiloilta, kaivoksista ja muista suurista tuotantolaitoksista, kun taas hankittuaan riittävästi pääomaa ja luottamusta muiden keskuudessa voi pelaaja harkita siirtymistä vaativampiin virkoihin, kuten kauppiaaksi tai erilaisiin valtion virkoihin. Lisätietoa valtion virkojen palkkatasosta löytyy täältä.

Talous

Miettiessä maan taloutta on otettava huomioon, että taloutta hallitsevat monet erilaiset tahot. Tärkein ja vaikutusvaltaisin talouden vaikuttaja on valtion hallitsema Aurinkomaan Keskuspankki, AKP, jonka johdossa toimivat Valtiaan alaisuudessa jaarli, vouti ja pankkiirit. Keskuspankki myöntää suurimman osan lainoista, hallitsee pankkitoimintaa, painaa kaiken valuutan rahapajallaan ja säätelee rahaliikennettä yleensäkin.

Yritykset

Alemmalla tasolla keskuspankkiin nähden toimivat Aurinkomaan monet yritykset. Yrityksiä ovat muun muassa kaikki suuret tuottajakompleksit, kaupat ja monet muut. Yritykset kehittävät usein omaa alaansa ja myyvät tietyn tuotekategorian tuotteita muille yrityksille ja yksityishenkilöille. Niitä on hyvin monenkokoisia ja -laisia, vaihdellen aina pienistä yhden työntekijän liikkeistä aina läänien valtaviin yrityskomplekseihin, kuten Nieran Pienaron tila tai Tuiskuvuoren kaivoskylä.

Yrityksen perustaminen

Pääartikkeli: Kaupanperustaminen

Perustettaessa yritystä tulee ottaa huomioon monet monimutkaiset tekijät, jotka vaikuttavat yrityksen menestykseen ja mahdollisuuksiin. Jotta yritykselleen saisi virallisen luvan ja kaupanperustamiskirjoja arkkukauppoja varten, pitää yrityksestä ensin laatia suunnitelma, jossa selvitetään tarkasti yrityksen tarkoitus, tuotteet ja muut yksityiskohdat. Yritys tarvitsee myös toimitilan, pankkitilin, ja monet muut hyödykkeet, joita ilman sellaisen perustaminen ei ole mahdollista. Maksaakseen nämä kulut voi yritys hakea lainaa pankin toimipisteeltä. Tästä aiheesta on lisää lainaosiossa.

Yrityksillä on myös oma rekisterinsä, Valtiollinen yritysrekisteri, jonne kaikkien yrityksien tulee lainsäädännön mukaan olla kirjattuna.

Yksityishenkilöt

Kuten yritykset, harjoittavat yksityishenkilötkin usein kauppaa toisten yksityishenkilöiden kanssa. Tällaisestakin toiminnasta on maksettava veroa, vaikka toimitiloja, kaupanperustamiskirjoja ja muita tällaisia ei tarvita. Alamaiset voivat myöskin myydä tuotteita kauppojen ostoarkkuihin, jolloin vero maksetaan automaattisesti. Yksityishenkilöt muodostavatkin tärkeän osan Aurinkomaan taloutta.

Verot

Yritysten pitää maksaa kaikesta kaupastaan 20% veroa Aurinkomaan Keskuspankkiin. Kauppa-arkkuja käytettäessä vero siirtyy valtiolle automaattisesti. Myös yksityishenkilöiden pitää maksaa veroa kaupanteosta, josta poikkeuksena on alle 50 rovon arvoinen, kertaluontoinen kaupankäynti. 100 rovon ylittävistä ostoksista pitää myös luoda kuitti, jolla voidaan tarkistaa verojen maksu.

Verot viedään kuukausittain veroilmoituksen kera voudille Aurinkomaan Keskuspankin päätoimipisteelle Roihuun. Veronkierto on rikos, ja mikäli yritys tai yksityishenkilö saadaan kiinni veronkierrosta, voidaan kaikki veronkierrossa mukana olleet tuomita 3-14 vuorokauden vankeuteen, 5 % omaisuudesta takavarikointiin tai enintään 100r sakkoihin (Törkeässä veronkierrossa vankeutta 10-28 vrk, 10 % omaisuudesta takavarikoidaan tai enintään 200r sakkoa).

Lainat

Perustettaessa yritystä, sijoitettaessa suuria määriä rahaa hyödykkeisiin tai muussa tapauksessa, jossa yritys tai yksityishenkilö tarvitsee ylimääräistä rahaa, voi hän / se kääntyä toisten pelaajien puoleen lainatakseen tietyn määrän rahaa. Periaatteessa lainaa voi hakea keneltä tai miltä tahansa, mutta yleisin ja luotettavin lainojen myöntäjä on Aurinkomaan Keskuspankki.

Saadakseen lainan tulee lainaajan lähettää Keskuspankkiin lainaehdotus, jossa selvitetään tarkasti lainan tarkoitus, suuruus ja muut yksityiskohdat, joista saattaa olla apua lainapäätöksessä. Vouti tai pankkiiri hyväksyy / hylkää lainat lainaajan yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, rikoshistoriaan, lainahistoriaan, lainan suuruuteen, omaan harkintakykyyn ja moniin muihin tekijöihin nojaten. Suurista lainoista saatetaan ottaa takuuksi jokin omistus, kuten asunto tms.

Jos lainaehdotus hyväksytään, saa asiakas pitää hallussaan ja käyttää lainasopimuksessa mainittua rahasummaa tietyn ajan. Laina-ajan loputtua pitää laina maksaa takaisin keskuspankkiin 20% koron kera. Mikäli asiakas ei pysty maksamaan lainaa, tullaan se perimään häneltä oikeudessa.