Terveys ja hyvinvointi

Aurinkomaa Wikistä

Terveys

Aurinkomaassa on käytössä tuttujen sydän- ja ruokapalkkien lisäksi jano, unentarve, hyvinvointi ja terveys (sairaudet).

Jano

Pelaaja tarvitsee Aurinkomaassa ruuan lisäksi säännöllisesti juotavaa. Janoisuuteen vaikuttavat kasvillisuusvyöhykkeen lämpötila, vuorokaudenaika, juokseminen ja suolaisten ruokien syöminen. Pelaaja voi juoda pullotettujen juomien lisäksi padoista tai suoraan vesistöistä tyhjällä kädellä. Janon kehittymistä seurataan chat-viestien lisäksi aika-ajoin ruudulle ilmestyvällä janopalkilla. Suolaista merivettä ei voi juoda. Janoon voi kuolla.

Vesilaadut

Vesilaatuja on neljä: samea vesi, utuinen vesi, tavallinen vesi ja kirkas vesi. Samean ja utuisen veden juominen voi aiheuttaa pelaajalle sairauksia. Vuoristossa virtaava vesi on kaikkein puhtainta. Jokibiomien vesi on aina puhtaampaa kuin lammikossa seisova vesi. Vinssin ja padan avulla nostettu kaivovesi on aina normaalilaatuista.

Samea ja utuinen vesi eivät sovellu ruuanlaittoon.

Unentarve

Aurinkomaassa pelaajat tarvitsevat unta. Mikäli pelaaja ei nuku riittävästi hän sairastuu helpommin tauteihin ja hänen työskentelynsä hidastuu. Unenpuutteeseen voi pyörtyä muttei kuolla. Nukkuminen parantaa terveyttä nopeammin.

Hyvinvointi

Hyvinvointia ei näe mistään, mutta sen vaikutukset ovat ilmeisiä. Pelaajilla, jotka eivät voi hyvin on alentunut maksimi terveys. Vaikka he joisivat parantavia juomia tai lepäisivät koko päivän, niin heidän terveytensä ei nouse.

Joka kerta, kun pelaaja kuolee hänen hyvinvointinsa - maksimiterveytensä - laskee kahdella sydämellä. Jos pelaaja voi hyvin eli on syönyt monipuolisesti ja terveellisesti ja on nukkunut riittävästi, niin hänen hyvinvointinsa nousee puolella sydämmellä joka 25 minuutti. Toisinsanoen pelaajalla kestää 100 minuuttia toipua kokonaan yhdestä kuolemasta. Hyvinvointi ei voi pudota alemmaksi kuin 2 sydäntä.

Syöminen ja nukkuminen eivät suoraan paranna hyvinvointia, ne ainoastaan antavat edellytykset hyvinvoinnin hitaalle nousemiselle - hyvin voimiselle.

Korkea hyvinvointi antaa vastustuskykyä sairauksia vastaan. Matala hyvinvointi ja sydämet sitävastoin saavat pelaajan sairastumaan helpommin.

Hyvinvointia voi nostaa myös normaalia nopeammin keinotekoisesti elvytystankin avulla.

Sairaudet ja terveys

Aurinkomaassa on erilaisia tauteja ja sairauksia. Osa taudeista on melko harmittomia ja osa taas hyvinkin kuolettavia.

Leviäminen

Osa taudeista leviää ilmateitse pelaajien välityksellä. Osa taudeista tarttuu pilaantuneesta ruuasta tai likaisesta vedestä. Myös hirviöt levittävät tauteja.

Taudit leviävät heikommin kylmässä, mutta jos pelaaja on jo altistunut taudille, niin kylmillä biomeilla tauteihin sairastuu varmemmin. Sairastumiseen vaikuttaa myös pitkälti pelaajan yleinen terveydentila, uupumus, aliravitsemus ja muut seikat. Alkoholi tappaa hieman pöpöjä, mutta ei paranna jo puhjenneita sairauksia. Lisäksi teveellistä ja sairauksia ehkäisevää on myös terveellinenruokavalio, lepääminen yms.

Rutto

Rutto leviää herkästi pelaajasta toiseen. Ruttoa levittävät myös sängyissä viihtyvät kirput. Rutossa on suuri kuolleisuus. Ruttoon sairastuneet ja kuolleet ruton uhrit joutuvat viettämään kadotuksessa huomattavasti normaalia pidemmän ajan.

Lapamato

Lapamadon voi saada syömällä raakaa kalaa.

Lavantauti

Lavantauti on suolistoinfektio, joka tekee uhrinsa hyvin heikoiksi. Lavantautia sairastavilla on usein niin kovat vatsakivut etteivät he voi syödä lainkaan ruokaa.

Kolera

Kolera on suolistoinfektio, joka aiheuttaa uhreissaan vakavaa nestehukkaa.

Oksennustauti

Oksennustauti on yleinen tauti, joka voi toisinaan olla vaarallinen kuivumisen ja nälän vuoksi.

Hinkuyskä

Hinkuyskä on sairaus jonka tyypillinen oire on puuskittaiset yskät, jotka voivat joskus olla niin pahoja ettei potilas saa henkeä.

Miksi sairastan kokoajan?

Taudinaiheuttajien leviäminen

- Likaiset mobit levittävät tauteja

Zombi.png

- Pilaantunut ruoka levittää tauteja

Pilaantunutruoka.png

- Mätä liha levittää tauteja

Pilaantutliha.png

- Likainen vesi levittää tauteja

Vesipullo.png

- Sairastuneet pelaajat ja oireettomat taudinkantajat levittävät tauteja

Oksennus.png

- Saastuneet sängyt levittävät tauteja

Sankyruksi.png
Taudinaiheuttajien lisääntyminen kehossasi

- Alentunut hyvinvointi ja huono terveys antavat oivan kasvualustan taudinaiheuttajille

Puolisydan.png

- Unenpuute antaa oivan kasvualustan taudinaiheuttajille

Vasynytsilma.png

- Yksipuolinen ruokavalio antaa oivan kasvualustan taudinaiheuttajille

Pihvi.png

- Nälkiintyminen antaa oivan kasvualustan taudinaiheuttajille

Nalka.png
Taudinaiheuttajien poistuminen kehostasi

+ Alkoholi tappaa taudinaiheuttajia

Alkoholi.png

+ Nukkuminen tappaa taudinaiheuttajia

Sanky.png

+ Hyvä ruokavalio antaa vastustuskykyä

Terveellinenruoka.png

+ Hyvinvointi antaa vastustuskykyä

Sydan.png

+ Saunominen on hyväksi terveydelle, erityisesti kunnon löylyt ja hikoilu