Usein kysyttyä

Aurinkomaa Wikistä

Paasivun logo.png

Nämä ovat selventäviä ohjeita siitä mikä on sallittua, mikä on kiellettyä ja kuinka toimia erilaisissa tilanteissa. Ohjeiden ymmärtäminen on tärkeää.

Yleisiä ohjeita

Mitä käy jos en pelaa vähään aikaan?

Yli kuukauden epäaktiivisuus saattaa johtaa henkilökohtaisten varojen, kiinteistöjen ja muun omaisuuden takavarikoimiseen valtion omistukseen. Kiinteistöt jotka eivät täytä laatustandardeja saatetaan purkaa. Epäaktiiviseksi luokiteltu pelaaja saattaa menettää kansalaisuutensa ja hänen omistamiensa arkkujen offline-lukitus saattaa lakata toimimasta.

Miten chat toimii?

Aurinkomaassa on käytössä Aurinkomaan oma Aurinkomaachat (v.5.1)

Pikaohje:

Kanavaa vaihdetaan komennolla /kanava kanavannimi tai kirjoittamalla chattiin /kanavannimi

Kanavien nimet näkee komennolla /kanava lista

Pikaviestin voi lähettää kanavalle komennolla /kanavannimi viesti

Aurinkomaachatin keskeisimpiä ominaisuuksia

- Suomenkieliset komennot ja englanninkieliset aliakset, jotka ovat pääpiirteissään yhteensopivat suosituimpien chat-pluginien ja muiden roolipelipalvelinten kanssa, joten asiaan vihkiytymättömät voivat hypätä suoraan mukaan opettelematta mitään uutta.

- Jos joku mainitsee nimesi chatissa niin lähettäjän nimi korostuu ja chatti soittaa sinulle "pling" äänen, jotta sinun on helppo huomata jos joku puhuu sinulle. Muut eivät kuule ääntä eikä lähettäjän nimi korostu kenellekään muulle kuin henkilöille joiden nimet on mainittu viestissä.

- Tukee kuvia viesteissä Aurinkomaan resurssipackia käyttäville. Kuvia saa chattiin käyttämällä intuitiivisia makroja jotka seuraavat suomenkielistä esineiden ja asioiden nimeämistä Minecraftissa, esim: *rautapanssari* *timantti* *timanttimiekka* <3 *kultasaappaat* jne.

- Pakolliset paikalliset kanavat. Local- ja kuiskaa-kanavilta ei voi poistua vaan kaikki riittävän lähellä olevat kuulevat ne aina. Local-kanavan kantama on 50 palikkaa ja kuiskaa-kanavan kantama on 16 palikkaa. Tällä tavalla voidaan varmistaa paikallisten kanavien luotetava toiminta.

Kuinka saan chatin ohjeen?

Saat ohjeen kirjoittamalla chattiin: /kanava tai /ch.

/kanava on suomenkielinen komento ja /ch on englanninkielinen lyhenne. Monet ovat tottuneet käyttämään /ch komentoa, joten Aurinkomaachatissa voi käyttää myös sitä. Kumpikin komento tekee täsmälleen samat asiat.

Kuinka vaihdan kanavaa?

Kanavaa voi vaihtaa kirjoittamalla /kanavannimi.

Jos et ole liittynyt kanavalle jolle yrität vaihtaa, sinun tulee liittyä ensin kanavalle komennolla /kanava liity <kanavannimi>.

Mistä näen mille kanaville voin siirtyä?

Näet listan kanavien nimistä ja niiden lyhenteistä kirjoittamalla /kanava lista tai /ch lista

Kuinka voin liittyä kanavalle siirtymättä sinne?

Jos tahdot vain kuulla kanavan keskustelun ilman, että siirryt puhumaan nykyiseltä kanavaltasi, niin se onnistuu komennolla /kanava liity kavannimi tai /ch join kanavannimi

Sinun ei tarvitse erikseen liittyä kanavalle jos tahdot siirtyä myös puhumaan sinne vaan voit käyttää siihen yllempänä kuvailtua komentoa "/kanava kanavannimi".

Kuinka kanavalta poistutaan?

Kanavalta voi poistua komennolla /kanava poistu kanavannimi tai /ch leave kanavannimi tai /ch l kanavannimi

Kanavilta local ja kuiskaa ei voi poistua.

Epäreilua, en ole tehnyt mitään ja minut on bannittu!

Bannimisen perustana ei ole koskaan puhtaasti automaattinen menettely, mutta Aurinkomaa ei ole myöskään ns. reilu palvelin.

Jos epäilemme sinua hax käytöstä tai muista vakavista rikkomuksista bannimme monissa tapauksissa myös kaikki ystäväsi, tuttavasi, sukulaisesi, kissasi ja koirasi, jotka saattavat - sinun lisäksesi - olla täysin syyttömiä. Tämä koskee erityisesti uusia pelaajia, mutta ei ole missään määrin rajoittunut vain heihin. Tämä on hyvin tehokasta ja ennaltaehkäisevää. Aurinkomaassa vastuu todistaa oma syyttömyytensä on syytetyllä itsellään. Oletusarvoisesti kaikki väärinkäytöksistä epäillyt ovat syyllisiä eikä mitään perusteluita tai todisteita tarvita heidän bannimiseensa.

Tästä kaikesta huolimatta:

Mikäli koet, että sinut on suurella vääryydellä bannittu on sinulla oikeus kerätä palvelimella taikka foorumeilla itsellesi kymmenen vähintään Alamainen arvon omaavaa vakituista pelaajaa puoltamaan tapaustasi. Tällöin Aurinkomaan oikeuslaitoksella on velvollisuus avata asiasta julkinen käsittely - mahdollisimman pian, mutta kuitenkin viimeistään viikon sisällä siitä, kun tarvittavat nimet on kerätty. Asianomaisella on velvollisuus sopia käsittelynsä ajankohta ja huolehtia siitä, että hänen puoltajansa pääsevät tulemaan paikalle. Oikeuskäsittelyssä kuullaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti asianomaista, puoltavia osapuolia ja kaikkia, jotka tahtovat tulla tapauksen suhteen kuulluiksi. Kun osapuolia on kuultu, tuomarina toimiva henkilö tai henkilöt antavat tuomionsa.

Armahduskäsittelyt eivät ole keskustelufoorumi tai tilaisuus, jossa yleisö esittää kysymyksiä. Kaikilta osallistujilta odotetaan asianmukaista käytöstä.

Siinä tapauksessa, että Kirottu päätetään armahtaa hänelle annetaan uuden pelaajan arvo, josta hänellä on mahdollisuus aikanaan ylentyä normaalin vallitsevan käytännön mukaisesti.

Vitun paska palvelin!

Kiitos! Mielipiteesi on meille tärkeä! Aurinkomaata ei ole suunnattu kaikille. Aurinkomaa vaatii keskittymiskykyä, kärsivällisyyttä ja henkistä kypsyyttä, jota kaikilla ei ole.

Millaista skiniä minun tulisi käyttää?

Suosittelemme käyttämään ihmismäisiä ja keskiaika- tai höyrypunkteemaan sopivia skinejä. Lempiskinisi vaihtaminen on valitettavasti pakollista, mikäli se ei täytä Aurinkomaan vaativia kriteerejä, kun astut Aurinkomaan maailmaan. Sen lisäksi saat hyvin luultavasti arvostusta muilta pelaajilta, että jaksat nähdä vaivaa hieman ja kuluttaa aikaa skinisi tekemiseen.

Omaisuus, varkaudet ja rikokset

Varastamista koskevat rajoitukset

On kohteliasta varastaa toisilta pelaajilta ainoastaan silloin, kun tavaroiden omistaja on paikalla palvelimella. Ei ole kohteliasta myöskään viedä toiselta kaikkia tavaroita vaan pari esinettä sieltä täältä on oikeaoppisen varkausetiketin mukaista ja ei johda ylläpidollisiin toimenpiteisiin. Murtautua saa ainoastaan oven tai ikkunan läpi. Seiniä, kattoa tai lattiaa ei saa rikkoa ja korjata jäljessään. Myöskään asunnon huonekaluja tai muita koriste-esineitä ei saa ottaa mukaanlukien alasimet, lumouspöydät, kirjahyllyt, matot, jne, muutoin tapausta käsitellään grieffauksena. Pelaajien kirjoittamien kirjojen, virallisten dokumenttien, kirjeiden ja rikosilmoitusten vieminen on myöskin ehdottomasti kiellettyä ja johtaa Kiroamiseen tai ikuiseen pysyvään porttikieltoon. Julkisista rakennuksista saa varastaa ainoastaan, kun vähintään yksi alueen paikallisen vartioston jäsenistä on paikalla palvelimella. Uusintarikollisille tuomiot kovenevat.

Mikäli et ymmärrä näitä ehtoja ja varastamista koskevia sääntöjä on suositeltavaa ettet varasta, muussa tapauksessa sinut luultavasti kirotaan tai saat ikuisen pysyvän porttikiellon Aurinkomaahan.

Minut on ryöstetty! Saanko tavarani takaisin?

Jos varas jäi kiinni itse teossa, niin ilmoita välittömästi asiasta paikalliselle vartiostolle. Mikäli huomasit tapauksen jälkeenpäin, niin luultavasti tavarasi ovat jo vaihtaneet käsiä mustilla markkinoilla etkä tule koskaan näkemään niitä enää. Tee rikosilmoitus oikeustalolla. Kirjoita kirjaan ylös sinulta varastetut tavarat ja tarkemmat yksityiskohdat rikoksesta: missä se tapahtui, mahdolliset silminnäkijät, päiväys jne. Allekirjoita kirja ja laita se uusille rikosilmoituksille osoitettuun paikkaan oikeustalolla. Mikäli varkaiden kätkö joskus löydetään sinulle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Mikäli tapauksella ei ole silminnäkijöitä, niin tilanne on heikonlainen. On suositeltavaa säilyttää arvotavaroita lukitussa arkuissa. 

Kätkölläni, joka on 100% mahdoton löytää on käyty, mitä teen?

Jos kätkösi on oikeasti mahdoton löytää eikä ole mahdollista että kukaan olisi nähnyt sinun käyvän siellä on kyseessä luultavasti hakkeri. Ota yhteyttä ylläpitoon jotta asia voidaan selvittää ja syyllisiä rangaista. Mahdollisesti menetettyjä tavaroitasi et luultavasti enää tule näkemään. Ylläpito ei ota vastuuta hakkereiden tekemistä tuhosta.

Minulle sattui X ja kaikki tavarani hävisivät, saanko ne takaisin?

Ellei ylläpitäjä tahallisesti ja suoraan aiheuttanut sinulle vahinkoa on turhaa pyytää tavaroitaan ylläpidolta takaisin. Kaikki bugien, hakkereiden, muiden pelaajien, mobien, oman typeryyden yms aiheuttamat tavaroiden menetykset ovat todella valitettavia tapauksia, mutta ylläpito ei voi ottaa niistä vastuuta. Se aiheuttaisi aivan liikaa työtä ja vaivaa ja väärinkäytöksien seuraaminen olisi mahdotonta.

Lopetan pelaamisen jos en saa tavaroitani takaisin.

Se on tosi harmillista. Olet hyvä pelaaja ja me kaikki tykätään sinusta ja olisi hirmu kurjaa jos et enää kävisi pelaamassa meidän kanssa, mutta valitettavasti kiristys ei ole oikea keino lähestyä tätä asiaa. Jos pyydät muita pelaajia auttamaan sinua uuteen alkuun, niin huomaat varmasti, että he auttavat sinua mielellään.

Saako omaisuuden suojata sääntöihin vedoten?

Sitä tapahtuu aika-ajoin, että joku järkeilee itselleen "koska säännöissä sanotaan, ettei seinän läpi saa murtautua ja koska grieffaus on kiellettyä niin rakennanpa huoneen johon ei ole ollenkaan ovia eikä ikkunoita ja laitan kaikki tavarani sinne!" Tällaista ajattelua katsotaan hyvin kieroon. Grieffausta ja asuntoihin murtautumista koskevat säännöt eivät ole olemassa, jotta sinun omaisuutesi olisi teknisen kikkailun ja viisastelun avulla turvassa. Rakenna omaisuutesi suojaksi hälyttimiä ja kuolettavia ansoja, salaovia, hämäyksiä ja houkuttimia. Ylläpito ei auta sääntöjä rikkovissa varkaustapauksissa jos et pelaa palvelimen hengen mukaisesti. Selvennys: omaisuuden suojaamista tällä tavoin EI ole kuitenkaan kielletty.

Kaupankäynti ja raha

Mikä on Aurinkomaan valuutta?

Aurinkomaassa on käytössä valuuttana ropo, r. Yhtä ropoa pienemmät yksiköt ovat killinkejä. 100 killinkiä on yksi ropo. Aurinkomaan valuutta on fyysistä. Sitä voi käsitellä, pudottaa, nostaa maasta, tuhota ja varastoida arkkuihin. Kaikki Aurinkomaan rahat painetaan Aurinkomaan keskuspankin rahapajalla olevalla rahanpainokoneella fyysisistä raaka-aineista, joita valtio ostaa. Rahan arvo on sidottu raudan arvoon.

Kuinka saan rahaa?

Tekemällä töitä, lainaamalla, käymällä kauppaa, sekä käyttämällä tervettä järkeä ja olemalla nokkela.

Mitä rahalla tekee?

Mihin rahaa nyt yleensä käytetään. Mielikuvitus on rajana.

Miten kauppa-arkku luodaan?

Kauppa-arkun perustamiseen tarvitaan pankkien myöntämä kaupanperustamiskirja. Kauppa-arkkujen perustaminen ilman lupaa on kiellettyä. Pyydä ylläpitoa neuvomaan sinua. Ota myytävä tavara käteen, hiivi ja lyö arkkua kerran ja kirjoita tuotteen hinta chattiin, kun sitä kysytään. /kauppa komennolla voi vaihtaa hintoja yms.

Minne kauppa-arkkuja saa laittaa?

Vain niille osoitetuille kauppa-paikoille. Jos tahdot perustaa oman leipomon, tavernan tms ja laittaa sinne kauppa-arkkuja niin kysy aina ensin ylläpidolta ja selitä yrityssuunnitelmasi. Luvattomat arkut tuhotaan sisältöineen ilman varoitusta.

Miten kauppa-arkusta ostetaan tai myydään?

Lyö arkkua kerran ja kirjoita chattiin kuinka monta esinettä tahdot ostaa tai myydä. Sinulla täytyy olla repussasi käteistä rahaa jos olet ostamassa tuotteita. Mikäli pidät kädessäsi rahaa kun ostat kaupasta, niin kauppa ensisijaisesti käyttää, rikkoo ja maksaa vaihtorahan kädessäsi olevasta rahasta.

Joku osti kauppa-arkustani, mutta en saanut pyytämääni summaa tililleni, miksi?

Valtio perii kaikesta käydystä kaupasta 20% liikeveroa ja arkkuihin merkityt hinnat ovat verottomia hintoja. Jos tahdot tuotteellesi korkeamman katteen, niin korota tuotteen hintaa 20%.

Joku myi kauppa-arkkuuni tuotteen X ja menetin enemmän rahaa kuin hinnaksi määrittämäni summan, miksi?

Ostoarkuissa on 20% liikeveroa (huomioi myös suojattujen tuotteiden veroprosentit!), jonka maksaminen Aurinkomaan taloudessa jää kauppiaan harteille. Vero maksetaan kaikista kauppaasi myydyistä tuotteista. Jos laitat ostoarkkusi tuotteen hinnaksi 100r, niin yksi tuote tulee maksamaan sinulle 100r + 20% veroa = 120r. Jos et tahdo maksaa enempää per tuote kuin 100r, niin laske tuotteen hinta seuraavalla kaavalla:

Haluamasi hinta /  (veroprosentti + 100 / 100)

Esimerkiksi jos tahdot, että yhden tuotteen ostaminen maksaa sinulle 100r:

Lasketaan ensin suluissa oleva osuus yhtälöstä: (veroprosentti + 100 / 100):

20+100/100 = 1,2

Ja sitten lasketaan: Haluamasi hinta / aiemman yhtälön tulos:

100 / 1,2 = ~83,33 ropoa

Joten tuotteen hinnaksi kannattaa siis laittaa 83,33 ropoa. Kun asiakas myy arkkukauppaasi yhden tuotteen, se maksaa sinulle, 83,33 ropoa + 20% veroa, joka tekee pyöristettynä 100r.

Miksi kaupankäynnistä verotetaan?

Jotta valtiontalous ei romahtaisi. Se on monimutkaista, mutta kerätyt verovarat käytetään mm. julkisten rakennushankkeiden rahoittamiseen, rakennusmateriaalien hankkimiseen ja valtion työntekijöiden palkkoihin.